• Minnemarkeringen for to år siden. (Arkivfoto: Martine Onstad)

Dagen da katastrofen rammet Laksevåg

4. oktober 1944 opprant som en lys og frisk dag, da glade elever vandret på skoleveien mot Holen skole. Dagen, som begynte så fint, ble nokså tidlig forvandlet til mareritt og død for barn og voksne på Laksevåg.

En skingrende flyalarm rev opp roen og gleden, og mens folk som var på gaten, ble skyndet fremover til nærmeste tilfluktsrom, ble elevene på Holen skole ført ned i underetasjen, mot det man trodde var bombesikre rom.

Overlevende kan fortelle om redsel, gru og tragedier under bombeangrepet. Dagen, som hadde begynt så fint, ble i løpet av minutter forvandlet til en av de største katastrofene i landet vårt. Dype sår som aldri vil la seg glemme, ble skapt i Laksevågssamfunnet. Påminnelsen om dagen, den store tyske ubåt-bunkeren, ligger ennå forankret i kjernen av Laksevåg. Den kom fra det uten nevneverdige skader, mens Holen skole ble rasert sammen med svært mange boliger.

Inne på skolen døde 61 elever, mens 6 elever omkom utenfor skolens område. I tillegg døde både lærere, vaktmester og medlemmer av det sivile luftvern. Totalt omkom 193 mennesker på Laksevåg denne dagen.

Den lille minneparken nedenfor Holen skole inneholder tre bautaer over tragedien 4. oktober, og på Minnelunden på Nygård gravplass finner man navnene på elevene som omkom på skolen. Det er naturlig at tragedien minnes årlig den 4. oktober.

I år vil bekransningen i Minneparken nedenfor Holen skole foregå mandag 4. oktober kl. 16.30. Arrangementet fortsetter på Minnelunden på Nygård gravplass kl. 17.30, før minnemarkeringen i Nygård kirke kl. 18.00. Seremonien avsluttes med kransenedlegging ved Minneplaten ved kirken. Etter seremonien vil det bli enkel servering i menighetssalen i kirken.

Av Aage Nesbø, Minnesmerkekomiteen, Laksevåg Kulturhistoriske Forening.

 

 

Det sivile luftverns loggbok fra 4. oktober 1944:

09.05: Kommandoen for tyskernes marine-luftvern gir flyalarm.

09.25: Fridalen melder om sterk røyk, flere bombenedslag ved Kvarven. Kalmarhuset melder om fem fly over byen, sterk skyting. Museet melder om bomber mot Laksevåg og dokken, like etterpå om stor brann i Nordevågen (ved ubåtbunkeren). Kalmarhuset melder at et skip er truffet og synkende.

09.34: Museet melder om at angrepet minker. Kalmarhuset om brann ved fergestasjonen på Laksevåg og Kringsjåveien opp for Sørevågen.

09.45: Holen alarmplass ber om all mulig hjelp. Museet melder om sammenraste hus ved Holen skole. Hovedbrannstasjonen om store branner på Laksevåg.

10.03: Museet: Store branner ved Holen. Vi kan ikke få øye på skolen!

10.10: Laksevåg lasarett: Vi må ha transport av syke barn. Barna går lite påkledd rundt på gaten. Vil ha opplysning om hvor barna kan bringes.

10.29: Laksevåg avsnittskommando: Flere hus styrtet sammen på Kringsjåveien og Nygårdsvik. Veiene sperret for biler på grunn av bombingene. Telefonen i uorden.

10.42: Politikonstabel Eikevåg melder at mange nysgjerrige reiser over med Laksevågfergen. Politiet ber om at trafikken stanses.

10.50: Sanitetssjefen melder om at sårede barn fra Holen skole kan ventes.

11.16: Sanitetssjefen: Send disponible biler med bårer og førstehjelpere til Laksevåg. Nygård skole.

11.38: Ry-sjefen: Send alle ledige hjelpemannskaper til Holen skole, ta med lykter. Liktransportbil til Holen skole. Lik kjøres til Gades institutt.

11.42: Sanitetssjefen: Husk at blodgivere melder seg på Haukeland.

11.45: Hovedbrannstasjonen: Brannfolk på Laksevåg ønsker mer materiell til Holen skole. Innesperrede barn roper om hjelp.

11.58: Dr. Moene: Flere innesperrede i tilfluktsrommet på Holen skole. Det brenner i nærheten: Hjelp trenges snarest.

14.57: Gades institutt: Snart ikke plass til flere lik. Kan vi få et annet sted, for eksempel Årstad menighetshus?

15.44: Lungegården: De overlevende fra Kleivdal, tilfluktsrommet, ca.14-15 mann reddet. Avløsningsmannskaper holder på med fremgravning av lik. De fleste fremgravd, men anslås ca. 20 fremdeles begravet. Etter innhentede opplysninger skulle der være 70-80 personer i tilfluktsrommet, hvorav ca. 20 er reddet.

17.47: Sanitetssjefen anmoder om oppgave over antall innbrakte døde til Gades. Svar: foreløpig ca. 100, men det kommer stadig nye.

19.30: Holen: Angående de skadede hus er det innhentet opplysning: 76 totalt skadede hus. Muligens noen flere.

Kilder: Det sivile luftverns loggbok, gjengitt i Bergens Tidende 1. oktober 1994.

Relaterte saker