• Bibliotekene i bydelene har fyldige program i høstferien. Her fra åpningen av Laksevåg bibliotek i fjor. (Foto: Daniela Mala)

  • Tips nummer to: Let deg fram til dette krigsminnesmerket i Kanadaskogen. Våpensteinen ligger omtrent midt i kartbildet og er merket med en sirkel. (Kart: Kjell Sælensminde)

Fire tips til gratis aktiviteter i høstferien

Dette kan du finne på i bydelene uten at det koster deg en krone.

1. Høstferie på biblioteket

Alle de tre lokale bibliotekene har egne program for høstferien. Her følger aktivitetene med bibliotekenes egne ord.

 

Oasen bibliotek

Lørdag 09. oktober kl.13:00-13:30

Familielørdag: Trommeverksted med Abu. Her får du mulighet til å synge, danse og spille tromme. Passer best fra 3 år og opp. Påmelding.

 

Torsdag 14. oktober kl. 13:00

Lytt og lag krokodilleverksted. Høytlesning og krokodilleverksted på biblioteket. Passer best fra 5 år og opp.

 

Lørdag 16. oktober kl. 14:00 - 14:30

Familielørdag: Ridder Aske møter trollet og dragen.

En snill forestilling med akkurat passe doser med spenning og humor, og som passer for alle. Bli med helten Espen Askeladd som drar ut på nye eventyr. Denne gangen er det ikke prinsesser han skal målbinde. Askeladden har nemlig alltid drømt om å bli en ekte ridder.

 

Mye skjer på Oasen bibliotek.

 

Laksevåg bibliotek

Tirsdag 12. oktober kl.12-15
Drop-in verksted med Kunstpilotene. Sammen med Kunstpilotene skal vi ha kreativt kunstverksted på biblioteket tirsdagen i høstferien. 

Kom innom biblioteket mellom 12.00 og 15.00 og bli med å leke, lage og utforske kunst! Passer for kreative i alle aldre!

 

Onsdag 13. oktober kl.14:00-16:00

KFO - Kodefritidsordning på Laksevåg bibliotek.

Bli med på kodefritidsordning for 5-7. trinn!  Vi koder i Scratch, MicroBit, Sphero, App Inventor eller det vi synes er gøy! Påmelding: laksevag@bergenbibliotek.no

 

Fredag 15. oktober kl.14:00-15:30

Fredagskino: Panda på ville veier. Kinovisning på biblioteket. En vimsete stork leverer ved en glipp en nyfødt panda til feil dør. En bjørn, en elg, en tiger og en kanin legger ut på en utfordrende, men morsom ekspedisjon gjennom villmarken for å hjelpe pandaen hjem der den egentlig hører til. 

Passer best fra 6 år.

 

Loddefjord bibliotek

Mandag 11. oktober og tirsdag 12. oktober kl. 10:00 - 12:00:

Skap din egen ART (4.-6.trinn). Påmelding.

På dette tegnekurset lager vi våre egne hybridarter. Du blander sammen forskjellige dyr, planter, insekter osv og lager dine helt egne arter.

 Vi kommer til å arbeide med vannmaling og fargeblyanter. Kurset går over to dager, og kursholder er illustratør Judit Forthun.

Gratis, men begrenset plass - husk påmelding!

  

Torsdag 14. oktober kl. 10:00 - 12:00:

Prøv Sphero-roboter! (Drop-in)*

Kom innom biblioteket mellom kl. 10 og 12 og test Sphero med Mariell og Vemund. Kanskje vinner du et kappløp?

Sphero er kule programmerbare kuleroboter, som enkelt kan styres fra mobil eller nettbrett = kjempegøy!

Gratis. Passer fra 8 år.

* Dette er et drop-in-verksted, som betyr at du kan komme og gå som du vil innenfor den tiden som er satt av. Du trenger ikke å melde deg på, men av og til må du kanskje vente på tur hvis det er mange besøkende på en gang.

  

Fredag 15. oktober kl. 10:00 - 12:00:

Prøv Lego SPIKE (Drop-in)*

Kom innom biblioteket mellom kl. 10 og 12 og test Lego Spike robot-programmering med Helene og Vemund. Med Lego SPIKE bygger du roboter som du kan programmere til å utføre enkle kommandoer. Kanskje vinner du et kappløp?

Gratis. Passer fra 8 år.

* Dette er et drop-in-verksted, som betyr at du kan komme og gå som du vil innenfor den tiden som er satt av. Du trenger ikke å melde deg på, men av og til må du kanskje vente på tur hvis det er mange besøkende på en gang.

  

Lørdag 16. oktober kl. 11:00 - 11:30:
Familielørdag: Ridder Aske møter trollet og dragen.

Påmelding. En snill forestilling med akkurat passe doser med spenning og humor, og som passer for alle. Bli med helten Espen Askeladd som drar ut på nye eventyr. Denne gangen er det ikke prinsesser han skal målbinde. Askeladden har nemlig alltid drømt om å bli en ekte ridder.

 

Lørdag 16. oktober kl. 13:00 - 14:20:

Barnekino: Ulv i Fåreklær. Påmelding.

Ulv i fåreklær er en helaftens animasjonsfilm for hele familien. I en idyllisk sauelandsby er livet problemfritt. Helt til en ulveflokk slår seg ned i nærheten. Ulveflokken er heller ikke uten problemer - det skal være valg, og kandidaten for å bli ny leder av flokken har blitt forvandlet til en sau.

 

2. Let deg fram til krigsminnesmerket i Kanadaskogen

Høsten er en nydelig årstid for turer i skogen og på fjellet. Mulighetene lokalt er mange og kanskje er høstferien tid for å utforske Kanadaskogen? Selv de som har gått der mye, finner stadig nye stier og steder.

Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen sendte oss i fjor et tips som kan gjøre turen ekstra spennende: Er det noen som har lyst å lete seg fram til den godt gjemte «Våpensteinen» i Kanadaskogen?

 

«Våpensteinen» i Kanadaskogen. (Foto: Svend-Ove Kristiansen)

 

Minneplaten på «Våpensteinen»  forteller om fem ungdommer som i 1944 bar tunge laster med våpen og sprengstoff som de gjemte under steinen. Dette skjedde mens tyskerne satt med stort mannskap på «Lyskasterhaugen» like ved og nede på Luftvernbatteriet på Løvåsen. Ungdommene drev også med skyte- og sprengningsøvelser inne i skogen. Siden ble organisasjonen de arbeidet for, Sab.Org., rullet opp av Gestapo og noen ble torturert hardt, mens én klarte å flykte.

Stiene inn mot Våpensteinen starter fra henholdsvis rett bak Betanien, fra Nordnæsdalsbanen og fra Tennebekk. Bruk kartet i bildekarusellen øverst i denne saken. Våpensteinen ligger omtrent midt i kartbildet og er merket med en sirkel. (GPS: N60o 21’ 888 – Ø 005o 16’ 701)

 

3. Lån utstyr på BUA

BUA er et nasjonalt nettverk som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter.

Nå er det to BUA i Sydvestens område: BUA Melkeplassen (ved siden av Fysak) og BUA Vestkanten. På begge disse kan man låne sportsutstyr gratis. Åpningstidene er mandager og torsdager mellom klokken 17 og 19.

Klikk deg inn på bua.io for å lese mer.

 

Lån sportsutstyr gratis på BUA.

 

4. VilVite kommer til Bønes

VilVite ruller ut i fire bydeler og inviterer grunnskoleelever i høstferien.

Søndag 17. oktober kl. 11.00-13.00 kommer de til Bønes Arena (Bønesberget 1). Ingen påmelding, men begrensede plasser.

“Bli med og utforsk en utstilling med flere interaktive installasjoner og aktiviteter, programmer en liten bie-robot, eller vær med i rakettbyggerkonkurranse”, lokker arrangøren.


Robot-programmering er en del av opplegget til VilVite.

 

(Noen av tipsene har stått på trykk tidligere.)

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker