• Reven og Nissen av Astrid Lindgren

Bibliotekets hjørne:

Finn julestemningen med bøker

Vi er på vei inn i adventstiden og det er lov å begynne å tenke på jul. Desember er ofte en stressende måned, så ta deg tid til å lese, så får du automatisk hvilepuls og skuldrene senkes. Et kjempefint alternativ til pakkekalender til barn er å låne 24 bildebøker på biblioteket, og så åpne og lese en sammen hver dag. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å plukke ut bøker.

Julen kommer til Mummidalen

Av Haridi, Davidsson og Widlund (basert på Tove Janssons Grantreet)

Det er noe umiddelbart og fint med bokomslaget. Det inviterer inn i julestemning. Det er vinter i Mummidalen og Mummifamilien har gått i vinterdvale under teppene sine. Men, dette har ikke Hemulen skjønt og irritert er han også, for at Mummifamilien ligger og sover når julen står for døren. Mummifamilien blir redd - og siden de aldri har feiret jul og heller ikke hørt om den, tror det er noe forferdelig som er på vei… Det er oppløpet til boken, at Mummifamilien ikke aner hva jul er og det byr på rare og finurlige øyeblikk i boken. Den brister heller ikke på historien sin og er virkelig en fin familiebok å samles om.

Bokomtale skrevet av Kjersti Egge

 

 

 

 

Reven og Nissen

Av Astrid Lindgren

Reven sniker seg mot gården, overbevist om at ingen ser den og som ofte når vi møter rever i historier, er den sulten. Inne i huset er barn glade og det er jul. Ingen tenker at utenfor sniker det seg en rev, og reven lurer seg inn i hønsehuset. Da høres knirking fra skritt i snøen. Den gamle nissen som våker over gården kommer…

En rikt illustrert bok, med en sentimental strek, som gir boken en «jul i gamledager»-følelse, skrevet i et slags rim og regler språk som kan gjøre det gøy å lese høyt.

Bokomtale skrevet av Kjersti Egge

 

 

Tre menn til Vilma

Av Gudrun Skretting

35 år gamle Vilma lever et nokså stusslig liv alene. Hun er en umotivert kulturskolelærer, som underviser middelmådige elever i piano, og prøver å unngå alt som kan få henne ut av komfortsonen. Men når faren hennes, som hun aldri har visst om, blir funnet død på et fly på vei fra London til Oslo med en bratsjkoffert full av brev adressert til henne, tar livet en helt ny vending. Når det i tillegg dukker opp en tiltrekkende prest som ligner på Jesus (bare med større muskler), en patolog med Tourettes som roper obskøne ord på de mest upassende tider, og et påtrengende lite vidunderbarn, så er det ikke rart at det blir litt mye for stakkars Vilma. En romantisk, morsom og rørende juleroman, som passer for deg som liker Love Actually.

Bokomtale skrevet av Kristi Guldberg

 

 

Under Mistelteinen – 12 julehistorier

Av Perkins, Stephanie (red)

Klar for å komme i julestemning? I denne antologien finner du julefortellinger skrevet av de tolv mest kjente amerikanske forfatterne for målgruppen ungdom og unge voksne. Med bestselgende navn som Rainbow Rowell, David Levithan og Holly Black byr boken på både romantikk og humor, men samtidig handler historiene om å føle seg annerledes og om å lete etter sin plass i verden. At historiene foregår i julen gjør at følelser forsterkes, og det som er vanskelig blir ekstra sårt. Heldigvis vinner kjærligheten stort sett til slutt. Dette er boken for deg som liker å sitte i julepysj og lese bok og drikke kakao foran peisen.

Bokomtale skrevet av Kristi Guldberg

 

 

Snekker Andersen og Julenissen

Av Alf Prøysen

For mange av oss kan det rett og slett ikke bli jul uten Snekker Andersen og Julenissen. Språkdrakten er stemningssetting i seg selv, og gamle juleminner som jakten på «filipine»-nøtten erindres. «Filipine» er når det er to nøtter inne i et skall og da inngikk man et veddemål, for så å spise hver sin nøtt. Gjerne dagen etter på et gitt tidspunkt var det om å gjøre å huske veddemålet og være den første til å si «filipine», da vant man en avtalt premie. Ordvalg som blant annet omforladels og fotefar etablerer «gamle dager».

Boken er også aktuell med Snekker Andersen som bruker plankerester og spikker julegaver til nisseungene, og som nå også kan leses som en påminning om julens verdier og gjenbrukets og det hjemmelagdes aktualitet.

Fortsatt en magisk historie som er fint illustrert av Hans Normann Dahl. Selv om boken ikke er helt synonymt med jul så hører den julen til.

Bokomtale skrevet av Kjersti Egge

 

 

 

Kubbe lager verdens beste jul

Av Åshild Kanstad Johnsen

Kubbe gleder seg helt hysterisk vilt til jul, og det vil han at vennen Gran skal gjøre også. Men Gran vil ikke gjøre noe som helst juleaktig, han virker rett og slett ikke er så glad i julen. Hvordan skal Kubbe få Gran i julestemning? Gran og Kubbe har et ganske ulikt syn på hva en god jul er, og Kubbe sitt travle juleprogram kan kanskje bli litt vel påtrengende? En julebok som også lærer oss noe om å lytte til andre, og å være en god venn. Åshild Kanstad Johnsen er en strålende illustratør, og boken er et julefyrverkeri for de minste, med sterke farger og flust av morsomme detaljer å gå seg vill i.

Bokomtale skrevet av Kristi Guldberg

 

Andre saker