• Holen Teknodesign fra Holen skole sikret seg andreplass i Teknologiprisen. (Alle foto:Martin Giskegjerde)

Holen skole tok sølv i verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse

Lørdag 12. mars konkurrerte Bergen-talentene og 44 andre lag under den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League. Holen Teknodesign fra Holen skole sikret seg andreplass i Teknologiprisen, og fikk skryt for fenomenal innsats av både dommerne og arrangører. – Et høyt nivå og usedvanlig skarpe hoder, sier Liv Ims, prosjektleder i Equinor Morgendagens helter om Holen Teknodesign.

Jubelen sto i taket under lørdagens skandinaviske finale i FIRST LEGO League, verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse, da over 500 barn og unge endelig kunne møtes igjen til fysisk skandinavisk finale for første gang siden 2019. Det er FIRST Scandinavia som står bak konkurransen, som med støtte fra Equinor jobber for å øke unge menneskers interesse for teknologi og realfag til å bli morgendagens ingeniører og forskere. Det er nettopp Bergen-elevene og andre unge mennesker med et ekstra gir og driv vi trenger i fremtiden, forteller Silje Kumeus, konseptleder i FIRST Scandinavia.

Selv om den intense konkurransen ikke endte med flagget helt til topps for Bergensgjengen, kunne det unge laget smile stort over andreplass i Teknologiprisen og skryt, klapp og heiarop fra juryen, arrangørene og publikum.

Tok sølv med distribusjonslager-løsning
Det var i november i fjor at de imponerende programmererne og deres innovative prosjekt sanket flest poeng og dermed gikk til topps i den regionale finalen i FIRST LEGO League i Bergen. Med årets tema «Cargo Connect», har lagene jaktet på de beste transportløsningene, hvor laget fra Bergen forsket på effektivisering av transportveien på Spar Kjøps distribusjonslager.

– At barn og unge er engasjerte i realfag og programmering, er både viktig og avgjørende for fremtidens samfunnsutfordringer. Realfag kan både være krevende og komplisert, men i dag har Holen Teknodesign fra Bergen vist at det også mulig å ha det gøy. Laget består av noen usedvanlige skarpe hoder, og det er disse heltene som vil utgjøre den store forskjellen i fremtiden, sier Liv Ims, prosjektleder i Equinor Morgendagens helter.

Gjengen fra Bergen kunne juble over andreplass i Teknologiprisen.

Oppfordrer flere til å utforske realfagsuniverset
Hensikten med FIRST LEGO League, som arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av Equinor Morgendagens Helter, er å vise hvor gøy, lærerikt og nyttig realfag kan være. Kumeus slutter aldri å la seg imponere over de unges iver og kreativitet. Nå håper hun at flere følger etter for å stimulere morgendagens forskere.

– Da årets oppdrag ble annonsert, måtte lagene være både kreative og innovative for å finne gode løsninger på utfordringer innenfor transport. Det er fascinerende å se de gode idéene som laget kommer opp med, som er løsninger de voksne ikke har tenkt på enda. Disse barna og ungdommene er fremtiden vår, og jeg tror vi med sikkerhet kan si at fremtiden er lys, sier Kumeus.

Etter finalerundene var det til slutt RoadSnack fra Skjervøy som kunne smykke seg med tittelen som årets Champions av FIRST LEGO League. Laget får dermed muligheten til å representere Norge og Skjervøy i den globale finalen som avholdes i USA i juni 2022. 

Kumeus avslutter med å oppfordre lærere og elever til å ta del i FIRST LEGO League, for å få en læringsopplevelse de aldri vil glemme. Påmeldingen til årets sesong starter 1. april.

 

Innsendt av Helene Latini

FIRST LEGO League

Verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år.  

FIRST LEGO League ble første gang arrangert i 2000.   

Arrangementet FIRST LEGO League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, kultur og idrett.

Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.   

45 lag deltok under årets skandinaviske finale i Ålesund 12. mars. 

Årets oppdrag er Cargo Connect, og handler om å finne løsninger som vil forbedre transport av produkter.

Andre saker