• Holen Teknodesign, som representerer Skandinavia i FIRST LEGO League Challenge. (Foto:Privat)

Robotbyggerlaget fra Holen skole klar for Rio

- Det er gøy å gjøre det umulige mulig, sier Arild Mundal, som er lærer i valgfaget teknologi i praksis ved Holen skole og lagleder for Holen Teknodesign, i en pressemelding. I morgen reiser han og elevene hans til Rio de Janeiro for å representere Skandinavia i FIRST LEGO League (FLL) Challenge.

FIRST LEGO League (FLL) Challenge er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse, og har som mål å inspirere barn og unge i alderen 10-16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Konkurransen støttes av Equinor Morgendagens helter, som er hovedsamarbeidspartner med FIRST.

Morgendagens helter

- Realfag handler ikke bare om å pugge formler, men også om å ha det gøy og være kreativ. At barn og unge er engasjert i realfag er viktig for fremtidens samfunnsutfordringer. FLL Challenge er som en talentfabrikk som engasjerer fremtidens problemløsere. Disse unge realfagstalentene representerer fremtiden, og den ser lys ut, sier Liv Ims, prosjektleder i Equinor Morgendagens helter.

FLL Challenge går ut på at deltakerne utforsker problemstillinger innenfor et tema og prøver å finne løsninger som voksne ikke har tenkt på. I mars gikk Holen Teknodesign videre i den skandinaviske finalen i Ålesund. Nå skal de ni elevene fra Holen representere Skandinavia i den internasjonale finalen i Rio de Janeiro - SESI FIRST LEGO League Challenge International Open Brazil - 5.-7. august.

Lagarbeid

- Denne konkurransen er så viktig fordi det er dette som møter de unge når de skal ut i næringslivet: problemløsning, forskning og samarbeid. Man lærer lagarbeid, som blant annet handler om å respektere at alle er forskjellig og lærer på ulikt vis. Noen er god på én ting, noen er god på noe helt annet. I et godt lag kan alle bidra med noe, sier Mundal.

Holen Teknodesign har brukt mye tid til forberedelser før de nå skal representere Skandinavias stolthet i Rio. De går gjennom tidligere tilbakemeldinger på prosjektet for å være mest mulig klar til finalen, og har brukt hele sommeren på å gjøre seg klar. Mundal er opptatt av at kreativiteten skal bevares gjennom hele prosessen. 

- Unge er ekstremt kreative, og dette er noe som må oppmuntres. Noen ganger kan de komme med forslag som virker urealistiske, men ofte er det verdt å gripe tak i det de sier og gå videre med det. Man kan jobbe videre med det som ser umulig ut, og gjøre det mulig. Det er ekstremt moro når vi sammen får til det umulige, sier Mundal.

Av

Joachim Takle

joachim.takle@gmail.com

Relaterte saker