• Prinsesse Catherine, prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Windsor Castle under kronprinsparets offisielle besøk til Storbritannia sist uke. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff / NTB

Fra Windsor Castle til Bjørge: Se hvem som dukker opp på onsdag

Sist uke var han i Storbritannia og hilste på prins William og andre verdenskjente celebriteter. Neste uke blir på ingen måte dårligere.

Onsdag 15. mars besøker Kronprins Haakon Kjerreidviken på Bjørge, opplyser Nofima i en pressemelding.

Nofima, som har senter i Kjerreidviken, er et ledende matforskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. Bærekraft både i utnyttelse av restråstoff og i form av nye råvarer til laksefôret er hovedtema for besøket.

Nofima har ledet et stort EU-prosjekt, Aquabiopro-fit, som ga lovende resultater både innen fysisk og psykisk helse. Mye av restråstoff fra laks, torsk og pelagisk fisk går til fôr og kjæledyrmat. I EU-prosjektet har Nofima sammen med partnere sett på hvordan hoder og rygger av laks og annet restråstoff kan utnyttes til mennesker. Resultater viser at produkter fra restråstoff motvirker angst, øker fysisk ytelse og gir bedre hud og hår.

Den andre delen av besøket er knyttet til Langtidsplanen for forsknings og høyere utdanning 2023-2032 som ble vedtatt av Stortinget 14. februar. I stortingsmeldingen er et av samfunnsoppdragene «Bærekraftig fôr».

Det er forventet at forskningen på nye fôrråvarer skal styrkes. Ved Nofimas senter på Bjørge forskes det mye på fôr, og her får Kronprinsen se en rekke forskjellige råvarer som kan ende opp på laksens matfat. Eksemplar på dette kan være insekter, alger, gjær, bakterier og mesopelagiske arter.

Sammen med Kronprinsen kommer også statsforvalter Liv Signe Navarsete og ordfører Linn Kristin Engø.

Vertskap for Kronprinsen er Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker