• Mathopen er klare for 4. divisjon etter seier over Søfteland i nest siste serierunde. Naboene i Vadmyra må spille minst ett år til i 5. divisjon. (Foto: Privat)

  • Lyngbø-damene har vært ustoppelige i 4. divisjon. − Årets sesong har vært over all forventning , sier trener Odd Ragnar Øhlen. (Foto: Privat)

  • Løv-Hams Joachim Wiik rusler fornøyd av banen etter at opprykket er sikret med 4-1 over Nordnes i siste serierunde. (Foto: Kim Bøyum)

  • Lina Forthun og Loddefjord-damene skal spille kvalifisering om opprykk til 2. divisjon. (Arkivfoto: Marius Hellesøy)

Opprykksbonanza i Bergen vest

En rekke lokale lag feirer opprykk i disse dager. Her gir Sydvesten deg den fulle oversikten.

Noe av det bedre oktober har å by på, er dramatiske lokalfotballkamper som avgjør opprykkskamp og nedrykksstrid. I helgen ble det spilt en rekke slike oppgjør, noen i flomlys på kveldstid, andre i blendende høstsol.

La oss starte i 5. divisjon for herrer, der avdeling 2 har vært preget av en svært lokal opprykksduell. Austevoll har vært utilnærmelige gjennom hele sesongen, men bak dem har Mathopen og Vadmyra kjempet om andreplassen som også gir rett til 4. divisjonsspill i 2020.

Gjorde tips til skamme

Før nest siste serierunde fredag kveld hadde Mathopen ett poengs forsprang på naboene i Vadda. Sistnevnte røk på et forventet nederlag borte mot Austevoll, slik at Mathopen kunne avgjøre opprykksduellen til sin fordel med seier borte mot Søfteland. Håkon Moldeklevs gjeng vant 4-2, og de grønne er klare for femte nivå for aller første gang.

− Jeg er så stolt over hva dette laget har fått til denne sesongen. Det er deilig å gjøre forhåndstipset til BA før sesongen til skamme, sier Mathopen-kaptein Morten Gundersen til Sydvesten.

Laget spilte i 6. divisjon så sent som i fjor.

− For en liten breddeklubb fra Bergen vest er dette en historisk triumf. Dette gir mersmak for de spillerene som er her, og for de yngre som tar stegene oppover i systemet og får framtidige muligheter til å vise seg fram på et høyt nivå. Klubben er stolt over hva A-laget har fått til denne sesongen. Med ny trener i spissen har vi vist at selv «småklubber» som er antatt å kjempe for å unngå nedrykk, kan klare de utroligste ting med godt samhold, sier Gundersen.

En gledeståre for Løv-Ham

På nivået under, i 6. divisjon avdeling 1, måtte Løv-Ham slå Nordnes i siste serierunde for å rykke opp for andre år på rad. Det gikk veldig greit. Løvene vant komfortabelt 4-1.

− Det skal bli godt å komme seg opp, og få målt seg mot litt bedre lag. Nå må vi legge oss i hardtrening i vinter. Vi har gode fotballspillere, men mangler litt på kondisjonen, sier Joachim Wiik, en av Løv-Hams nøkkelspillere.

Supersupporter Morten Eriksen er enig. Han var rørt da opprykket var sikret.

− Jeg ville vært den tristeste av alle dersom vi hadde tapt. Dette er 6. divisjon, men for meg er dette kjempegreier. Det kom en tåre, smiler Eriksen.

Også i 7. divisjon har lokale lag markert seg. Både Frøya 2 og Lyngbø 3 vant sin avdeling, men bare Frøya avanserer i divisjonssystemet i 2020. Dette fordi Lyngbø i år trakk sitt andrelag fra 6. divisjon.

− For klubbens del er dette bra med tanke på å ha en arena for ungdommene som ikke helt er klare for 4. divisjonsspill. Derfor håper jeg at vi nå kan stabilisere oss i 6 divisjon med B-laget, sier sportssjef i Frøya Torbjørn Teige Nes.

Avsluttet med 18-0

Også på kvinnesiden har lag fra Bergens vestlige bydeler dominert de lokale seriene. I 2. divisjon ble Fyllingsdalen beste hordalandslag med en tredjeplass bak Bryne og Viking. I 3. divisjon har Loddefjord vært helt suverene. De skal i november spille opprykkskvalifisering mot Lura og enten Stryn, Sandane eller Førde, der to av tre lag rykker opp.

I 4. divisjon ble Lyngbø suverene mestere etter å ha vunnet 15 av 16 kamper. Damelaget som ble etablert før fjorårets sesong, rykker dermed opp for andre gang på to forsøk. Kanskje ikke så rart om man studerer troppen trener Odd Ragnar Øhlen råder over. Der finner man en rekke spillere med erfaring fra norsk toppnivå, som June Hammersland og Sofie Skjelstad Jensen. Sistnevnte ble for øvrig syvmålsscorer i årets siste kamp, da Lyngbø ydmyket Tertnes med sifrene 18-0…

− Årets sesong har vært over all forventning. Dette er en fantastisk gruppe spillere som på kort tid er blitt et veldig godt fotballag. Vi gleder oss veldig til 3. divisjon der vi får jevne spennende kamper hver uke mot gode etablerte damelag i Bergen, sier trener Øhlen.

Frøya foran Lyngbø

Også herrenes 4. divisjon ble avsluttet i helgen. I avdeling 1 tapte Loddefjord hele 0-6 borte mot Arna-Bjørnar, men Kennet Johannessens menn endte likevel på en solid tredjeplass. Fyllingsdalen 2 slo Åsanes rekrutter 4-1 i serieavslutningen, og hoppet dermed til åttendeplass. I avdeling 2 gikk både Frøya og Lyngbø på hver sin smell. Sistnevnte tapte overraskende 0-2 hjemme mot Trott, mens Frøya røk på et 2-5-nederlag borte mot NHH. Resultatene betyr at Frøya endte som nummer to, mens Lyngbø havnet på tredjeplass ett poeng bak rivalen.

– Vi er veldig fornøyde med årets sesong: Andreplass i serien og deltakelse i første runde i NM. Trenerduoen Tore Nielsen og Morten Bakken har levert varene til de grader, nå skal vi jobbe knallhardt inn mot en minst like god 2020-sesong. Spesielt gledelig er det at vi er det beste laget i Bergen vest med unntak av FKF i 3. divisjon. Å komme foran Lyngbø på tabellen er prikken over i-en, sier Frøya-sportssjef Nes.

Fyllingsdalen-herrene i 3. divisjon tapte 0-3 mot Fana på Nesttun i helgen, og avslutter sesongen hjemme mot Strømsgodset 2 på lørdag klokken 12.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Disse rykker opp

3. div. herrer: Vard Haugesund.

4. div. herrer: Bjarg og Sandviken.

5. div. herrer: Askøy, Nordre Fjell, Austevoll, Mathopen, Nordhordland og Voss.

6. div. herrer: Sædalen/Kringlebotn, Løv-Ham, Hovding, Hausvik, Trane, Søre Neset, Bergen Nord 2 og NHH 2.

7. div. herrer: Frøya 2 og syv andre.

3. div. kvinner: Loddefjord skal spille kvalifisering der to av tre lag rykker opp.

4. div. kvinner: Lyngbø og Bremnes.

Relaterte saker