• Denne gjengen fikk en fin start på året med Bonusbarn: Laksevåg sin første aktivitet for i år. Bergen Klatresenter inviterte hele gjengen til klatrekurs. (Foto privat).

  • Bergen Klatreklubb stiller med instruktører som sørger for at klatringen foregår trygt og sikkert.

  • Her klatres det mot toppen.

Bonusbarna klatret til topps

Søndag 12. januar var Bonusbarn:Laksevåg på klatrekurs med instruktør på Bergen Klatresenter. 15 barn og voksne var med denne gangen, og to av koordinatorene ble også fristet til å prøve klatreveggen.

– Dette er andre gangen vi er blitt invitert til Bergen Klatresenter. De falt for ideen om å ta med barn og foresatte på gratis fritidsaktiviteter i helgene. Det at vi som koordinatorer selv er med, har nok hatt en stor betydning for hvor vellykket dette tiltaket har blitt, forteller Hjørdis Kristin Longva, koordinator i Bonusbarn:Laksevåg.

Tatt inn i varmen  

Det som startet med at Bonusbarn: Laksevåg ofte tok med seg noen ekstra barn på aktiviteter i helgene, bel over natten et organisert foretak.

– Da årsmøtet i Initiativ:Laksevåg stod for døren, ble vi tatt inn i varmen. Alt av søknader gikk lettere etter at vi ble en undergruppe av Initiativ:Laksevåg, forteller Margrete Fredriksen, koordinator i Bonusbarn: Laksevåg.

Med støtte fra lokalbefolkningen og blant annet Sparebanken Vest og Sbanken, har Bonusbarn: Laksevåg blitt i stand til å kunne tilby mange og varierte kultur- og fritidstilbud det siste året.

– Alle skal ha samme muligheter til å delta på aktiviteter, uavhengig av foreldrenes økonomi. Vi forsøker å tilby ulike aktiviteter, slik at det skal være noe for enhver smak, forteller Longva.

Et av hovedmålene til Bonusbarn: Laksevåg er å ta med barn og unge til arenaer de vanligvis ikke ville ha oppsøkt selv.

– Som for eksempel her på klatresenteret, smiler Longva.

Dette var en av grunnene til at Sbanken, Fremgang Sammen, valgte å støtte Bonusbarn: Laksevåg.

De satte som krav at vi skulle gjøre en nøye utvelgelse av hvem som kunne ha god nytte av å være med på klatrekurs utover våren, å vokse og få mestringsfølelse, forteller Fredriksen.

Den oppgaven tok de to koordinatorene på største alvor. Med hjelp fra en av miljøterapeutene på skolene i Laksevåg, fant de flere ungdommer som kunne tenke seg å begynne på klatrekurs.

– Disse ungdommene får nå delta på kurs hele våren, sier Longva.

Hvem er Bonusbarn: Laksevåg?

– Vi er en gruppe voksne som jobber frivillig for at barn og ungdommer i nærmiljøet skal få gode opplevelser i helgene. Et mål er å begrense noen uønskede sosiale skiller, forteller Longva.

Det målet kan en vel si de har nådd. 

– Vi har rundt 180 medlemmer når vi regner med barna. Før jul rundet vi 300 personer, eller antall billetter, som har vært med på alt fra VilVite, Naturhistorisk museum, til teater, KODE og klatring og trampolineparker, sier Fredriksen.

– Bonusbarn: Laksevåg har blitt så populært at vi har mange assosierte medlemmer, som mer enn gjerne betaler for aktivitetene, for å få henge sammen med oss. De ønsker rett og slett av barna skal bli bedre kjent med andre barn i nærmiljøet, forteller Longva.

De to koordinatorene forteller at det er flere lokalpolitikere som har uttalt at alle bydeler bør ha Bonusbarn.

Vil forhindre utenforskap

Koordinatorene i Bonusbarn: Laksevåg forteller at i tillegg til gruppens mål om å forhindre utenforskap og fremme inkludering, ønsker de at både barn og foreldre skal bli bedre kjent med Laksevåg og Bergen.

– Det er viktig å bli kjent med hva nærmiljøet og byen har å by på, og kanskje få mer kunnskap om samfunnet i fellesskap med andre, mener Fredriksen.

– Språkhjelperen vår, som jobber i tolketjenesten og som også har undervist i samfunnskunnskap for innvandrere, sier selv hun har blitt mer engasjert i politikk, og da spesielt lokalpolitikk, etter hun ble med i Bonusbarn: Laksevåg, sier Longva.

Mange planer  

Når våren kommer og været blir varmere, har Bonusbarn: Laksevåg planer om å invitere flere folk i lokalmiljøet til å være med på aktiviteter som ikke trenger å koste penger.

– Men mat må vi ha. Vi liker å kose oss, smiler Longva, og sender en liten bønn til eventuelle støttespillere.

De to koordinatorene forteller at de utelukkende har møtt positive holdninger fra dem de har kontaktet.

– Noen samarbeidspartnere har mulighet til å gi oss gratisbilletter, andre arenaer som er avhengig av billettinntekter for å overleve, har strukket seg langt for å imøtekomme våre ønsker, forteller Fredriksen.

Bonusbarn har blant annet fått være med på generalprøven til Wendy og Peter Pan på DNS, de har vært på forestilling på Cornerteateret, og de har flere ganger vært på Fyllingsdalen teater.

– Nå gleder vi oss enormt til vi skal få se Ulverock på Fyllingsdalen teater, med Christine Guldbrandsen i en av hovedrollene, smiler Longva.

 Bonusbarn har mye spennende på gang utover våren.

– Blant annet sikter vi mot jubileet Bergen950. Når verdiene for festivitetene blant annet er identitet, demokrati og bærekraft og inkludering, vil vi gjerne, som et velfungerende bindeledd mellom minoritet og majoritetssamfunnet, bidra med egne lokale innslag, sier de to koordinatorene i Bonusbarn: Laksevåg.

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Relaterte saker