• Balanse, presisjon og styrke er viktige egenskaper for å bli god i fekting. Olav og Henning skal fekte med det norske flagget på brystet i EM. (Foto: Marius Hellesøy)

  • Fyllingsdølene Olav Eikanger (16) og Henning Karlsen (16), anbefaler fekting på det varmeste.

Varden-gutter drar til EM

Henning Karlsen (16) og Olav Eikanger (16), begge oppvokst på Varden i Fyllingsdalen, er tatt ut på U17-landslaget i fekting.

Fra 20. til 26. februar skal de representere Norge under EM i Kroatia.

Fektemiljøet er ikke så stort i Norge, men det vokser, ifølge guttene. Størst er sporten i land som Polen, Italia og Frankrike. Henning og Olav er medlem i Bergens Fekteklubb, som i dag teller omkring 220 medlemmer, hvorav 110 av dem er aktive fektere.

I klubben er det både gutter og jenter. Antall gutter er noe høyere, men det jobbes aktivt med å få inn flere jenter i sporten. Bergens Fekteklubb er den klubben som har flest jenter i de ulike klassene på landslaget, og på kvinnelaget er det utelukkende kun medlemmer fra bergensklubben.

Spilte fotball

Norge har tidligere markert seg i nisjesporten med Bartosz Piaseckis sølvmedalje i OL i London i 2012. Piasecki er fremdeles aktiv, og er ofte med på stevner og veileder unge utøvere.

Guttene fra Fyllingsdalen har tidligere spilt fotball, men fikk interessen for fekting etter å ha sett sølvmedaljevinneren på tv. De prøvde seg da på en trening i klubben og ble bitt av basillen. De har utviklet seg mye på kort tid, og skal nå delta i EM. På spørsmål om tankene rundt plassering i EM er svaret klar.

– Vi går for gull! sier Henning med et smil.

– Neida, vi kommer til å gjøre vårt beste for å få en best mulig plassering, fortsetter han.

Oppsettet for kampene, og hvem de kan møte, er ikke klart før tre dager før de skal gå kamp, noe som gjør at de ikke har mulighet til å kartlegge motstanderne sine i god tid før kamp. I tillegg til å konkurrere individuelt skal de delta på lagfekting mot flere av de beste lagene i verden. Det fungerer som en slags cup hvor man konkurrerer én mot én, men beholder stillingen og fungerer som et lag. Fyllingsdølene er to av fire som skal delta på et av lagene.

Fysisk krevende

På spørsmål om hvor mye de trener, forteller Olav at han trener fekting tre ganger i uken, mens Henning, som går toppidrett på Stend, trener fekting én gang per dag i tillegg til styrke. Øktene varer normalt halvannen time. Fekting handler ikke bare om balanse og nøyaktighet, men også styrke og utholdenhet. Kampene er intensive og det er høyt tempo.

– Det tar kanskje seks til syv år før man kan begynne å hevde seg i sporten, sier Henning.

Selv har guttene kun holdt på i fem-seks år, og samtidig kommet seg raskt opp på et høyt nivå.

De to fekterne forteller at klubben er flink og sender guttene, og andre medlemmer, på stevner i andre byer for å utvikle seg. På hvert landslag er det kun fire utøvere i hver klasse, så konkurransen om plassene er stor. Tross sin unge alder, har de begge tro på at de kan hevde seg i konkurranser i fremtiden. Guttene har mål om å kvalifisere seg til VM. De har også en drøm om å representere Norge under OL i fremtiden.

Vil ha flere inn i sporten

For å få flere inn i klubben, drar Henning og Olav blant annet på skoler i regi av klubben for å få opp interessen rundt fekting.

– Det er ikke en dyr sport å holde på med til å begynne med. Men dersom man ønsker å satse i fremtiden når man blir eldre, må man regne med en del reising, og at det derfor vil koste litt å holde på med sporten, forteller Henning.

EM vil bli sendt via stream på YouTube, slik at interesserte hjemme i Norge kan se guttene i aksjon.

Av

Marius Hellesøy

marius.hellesoy@gmail.com

Andre saker