• Lyngbø-trener Trond Pettersen savner aller mest garderobepraten og det å kunne trene normalt. I likhet med de andre klubbene Sydvesten har snakket med, trener Lyngbø i små grupper. Det blir mange pasningsøvelser og mye fysisk trening. Bildet er for øvrig tatt før korona, mens det ennå var tillatt å heade. (Foto: Kim Bøyum)

  • Frøya og resten av Fotball-Norge aner ikke når seriestart blir. (Arkivfoto: Marius Hellesøy)

  • − Jeg håper vi får muligheten i 2020 til å vise hvor bra vi er blitt, sier Børge Haugsdal, trener for FKF-damene. (Arkivfoto: Kim Bøyum)

Har et ydmykt håp om kamper til høsten

Lokale fotballtrenere våger ikke å ta noe for gitt, men håper inderlig at sesongen 2020 ikke blir avlyst i sin helhet.

De færreste land har så langt opphold mellom sesongene som Norge. Når en kommer litt ut i mars, ser fotballspillerne omsider enden på den traurige oppkjøringen. Da er det slutt på basisøkter, snømåking og kamper som ikke betyr noe som helst. Da kommer Varegg cup for de yngre og NM-kvalifisering for de voksne. Så kommer seriestart, hete jubelscener og hot-dog og vaffel i kiosken. I år kom Erna Solberg med beskjeden om at fotballsesongen er utsatt. På ubestemt tid.

− Den vanlige oppkjøringen på fire måneder pleier jo å kjennes veldig lang. Nå har vi plutselig fått fire måneder til. Likevel opplever jeg ingen negativitet blant spillerne. Vi holder ut og gjør det beste vi kan av treningene med de retningslinjene som finnes, sier Tore Nielsen, trener for Frøyas 4. divisjonsherrer.

− Så skal vi være klare når vi kan begynne å spille kamper. Selv er jeg usikker på om det blir noen sesong i det hele tatt, for dette kan jo vare i flere år. Men det hadde vært fint å få spille en enkel serie på høsten, sier Nielsen.

Også Børge Haugsdal, trener for Fyllingsdalens kvinnelag i 2. divisjon, kjenner på lengselen.

− Klubben tillater bare to fellesøkter i uken, men jentene trener syv-åtte ganger i uken. Vi har utfordret dem på at vi skal bruke situasjonen til vår fordel, og at vi skal være blodtrente når ting starter opp igjen. Ifølge egenrapportene spillerne leverer hver uke, trener de enormt mye. Det er imponerende, og ekstremt motiverende, sier Haugsdal.

− Elleve cupfinaler

Like før Norge stengte imponerte Fyllingsdalen stort i en treningskamp med 4-0-seier over Åsane fra nivået over. Haugsdal følte laget hans var akkurat der de skulle. Han ser for seg en svært spennende serie dersom lagene bare skal møte hverandre én gang til høsten. NFF Hordaland har ennå ikke fattet noen beslutning, men i Rogaland er alle seriekamper utsatt til høsten.

− Da blir det elleve cupfinaler og bånn gass. Jeg håper vi får muligheten i 2020 til å vise hvor bra vi er blitt, sier Haugsdal.

Mathopens (4. divisjon herrer) spillende trener Håkon Moldeklev tror det kan bli spesielle utslag hvis det ender med en sesong der opprykk og nedrykk avgjøres etter bare elleve kamper pr. lag.

Mathopen rykket opp til 4. divisjon i høst. (Foto: Privat)

− Det blir kanskje ikke det beste laget over tid som vinner serien, men de som får en pangstart og kan flyte på det videre i sesongen. Det kommer også til å bli en faktor hvem som får hjemme- og bortekamper i de enkelte kampene, sier Moldeklev.

For de små lokale klubbene vil de langsiktige konsekvensene av koronakrisen nok bli langt mindre enn for klubber på høyere nivå.

− Vi savner fotballen, og det kribler i beina til spillerne.  Men for Mathopen som er en liten klubb,  kommer det til å rulle greit når fotballen er tilbake til det vanlige, sier Moldeklev.

Foreslår egen variant

Trond Pettersen, trener for Lyngbø-herrene på samme nivå, sier dette om de langsiktige konsekvensene:

− For A-laget er det ikke de store bekymringene utenom kjedelige dager. Klubben kan nok på sikt merke frafall av medlemmer om ikke det blir gjennomført seriespill og fellestreninger før høsten, noe som gir lavere kontingentinntekter, sier Pettersen.

Han er skeptisk til at en ordinær enkel serie skal ende med opprykk eller nedrykk for lagene i 4. divisjon.

− Da får en sekspoengskamper gjennom hele sesongen, noe som kan prege lag og grupper. Jeg hadde heller ønsket en type cup med puljer på fire lag. Så kunne de to beste lagene fra hver gruppe gå sammen og spille enkel serie om opprykk og de seks andre likedan om nedrykk. Det mener jeg er mulig å gjennomføre på en høst, sier Pettersen.

Hus og hage

Kenneth Osvaag, trener for Loddefjords herrer, håper og tror at Alvøen-klubben står støtt i og etter koronakrisen.

− Vi har mange dyktige folk i og rundt denne klubben, og dette fikser vi sammen.  Vi er jo inne i en nasjonal dugnad, og alle rundt klubben vil nok samles når det trengs, sier Osvaag.

Loddefjord-trener Kenneth Osvaag håper spillerne snart kan slippes løs. (Foto: Kim Bøyum)

I likhet med trenerkollegene ser han for seg en enkel serie til høsten.

− Dette kan skape en tøffere serie for noen da hjemmebane i særlig viktige oppgjør kan bli avgjørende. Men dette må vi stole på at blir satt opp på en best mulig måte av kretsen. Jeg håper vi snart får slippe alle spillesugne fotballspillere ut på banen i fri dressur, sier Osvaag.

Frøya-trener Nielsen prøver å se det positive i det han kaller en surrealistisk situasjon.

 − Du får gjort mye på huset og i hagen som du har tenkt på lenge. Og jeg får mer tid til å trene selv. Jeg er i bedre form enn på denne tiden i fjor, humrer Nielsen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker