• Mens andre idretter som håndball og basketball var i avslutningen av sesongen da koronakrisen rammet, var fotballsesongen i ferd med å starte. Her fra sjettedivisjonskampen mellom Løv-Ham og Olsvik i fjor høst. (Foto: Kim Bøyum)

Tre grunner til at lokalfotballen kan få tidenes høst

KOMMENTAR: Koronakrisen stoppet fotballen momentant. Går det an å vri noe positivt ut av det?

Tja, la oss i det minste forsøke. Optimisme er etterspurt i en vanskelig tid, og akkurat når det gjelder lokalfotballen, mener jeg at det går an å se noenlunde lyst på det som skal komme. I skrivende stund er tidspunkt for oppstart og opplegget rundt kampene fremdeles ukjent, men la oss anta at alle som ikke tilhører toppfotballen må vente til over sommerferien før seriespillet settes i gang. Da ser jeg følgende tre grunner til at det kan bli en fotballhøst ulik noen annen:

1. Savnet

At TV 2 for tiden sender kamper fra serien på Færøyene, forteller det meste om hvilket sug som finnes etter fotball. Sporten har en helt særegen posisjon i verden med tanke på hvor bredt den når ut. Ingen hadde sett for seg at det noen gang skulle gå flere måneder uten fotballkamper verken på øverste nivå eller amatørnivå (sett bort fra noen sære unntak som ligaen i diktaturet Hviterussland).

Klisjeen om at du ikke vet hva du har før du mister det, gjelder nok i høyeste grad også fotballen, og den er gjeldende på alle nivåer: Dette handler om savnet etter topp underholdning og spenning i mesterligaen og Premier League, men like mye savnet ni år gamle jenter og gutter kjenner etter å spille kamper igjen. For ikke å snakke om besteforeldres savn etter å kunne gå på den lokale idrettsplassen for å se barnebarnet spille, eller etter å følge den norske eliteserierunden på fjernsyn søndag kveld. Savnet gjelder langt flere enn dem som spiller selv.

Selv om oppstarten av toppfotballen globalt og nasjonalt vil komme først og stille noe av den enorme etterspørselen, er jeg sikker på at lokalfotballen på alle nivåer vil oppleve at seriestarten i 2020 blir helt spesiell.

2. Omstendighetene

La oss fortsette der vi slapp like ovenfor. Selv om toppfotballen i Norge og utlandet starter på denne siden av sommeren, må fans og generelt interesserte følge kampene på tv. Fotballtilskuere vil fremdeles være fratatt muligheten til å være nettopp det.

Hvilke retningslinjer som vil gjelde når for eksempel 3., 4. og 5. divisjon starter til høsten, er usikkert, men dersom publikum ønskes velkommen til disse kampene, kan det bli et substitutt for langt flere enn de som vanligvis henger på Varden, Tjønnen, Vadmyrabanen eller i Lyngbøparken. Rundt en breddefotballbane er det ofte god plass, slik at det vil være mulig å ha en del publikummere uten at noen står for nær hverandre.

3. Spenningen

Dette punktet gjelder seniorseriene. Alt tyder på at alle serier som ikke regnes som en del av toppfotballen, vil bli gjennomført som enkel serie i 2020. Det vil bety en nerve og spenning helt utenom det vanlige. At flaks og uflaks jevner seg ut over en sesong, er en sannhet med modifikasjoner selv i et normalår. I en sesong der alt skal avgjøre over elleve eller tretten kamper, sier det seg selv at tilfeldighetene vil spille inn på opprykk og nedrykk.

Normalt ville bingopreget hatt en uheldig side, men i 2020 er ingenting normalt. At hver enkelt kamp får større betydning, er noe klubbene må bruke for alt det er verdt. 2020 kan bli sesongen praktisk talt fri for betydningsløse kamper. Det kan rett og slett bli knallgøy.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker