• Renate Blindheim har bodd i Hetlevikåsen hele livet, med Vadmyrabanen som nærmeste nabo. Hun husker med glede tilbake på en barndom med fotballen som sentral ingrediens. – Jeg husker at alle kom for å se A-laget spille kamp lørdag klokken tre, sier Blindheim. (Foto: Kim Bøyum)

Trenerfunnet Renate Blindheim (26) fra Vadmyra:

− Jeg hadde aldri en plan om at det var sånn det skulle bli

Renate Blindheim (26) mener det først og fremst er tilfeldigheter som har ført henne dit hun er i dag.

Dagen skoleferien startet fikk 2. divisjonslaget Sotra ny trener. En viktig sak for lokalavisen Vestnytt, javisst. Verdt litt omtale i BA og BT, absolutt. Men av én enkelt årsak ble denne ansettelsen på tredje nivå i norsk fotball en nasjonal nyhetsbegivenhet:

Treneren heter Renate Blindheim. Hun er kvinne.

Halvannen måned senere har Blindheim vært omtalt i medier i USA, Chile og Indonesia. Hovedstadsmediene samlet seg på tribunen da hun seriedebuterte borte mot Fram Larvik, og VG er for lengst i gang med nettserien om hennes virke.

− Det har vært mye, smiler Blindheim når hun dumper ned i sofaen i kafeteriaen «hjemme» i Vadmyrahallen.

Oppvekst i Vadda-land

Utenfor løper barna på Vadmyras aktivitetsleir rundt i regnet. For Renate var Vaddas anlegg verdens mest naturlige lekegrind fra starten på 2000-tallet. Å springe ned stien fra hjemmet i Hetlevikåsen tok bare noen sekunder. Og fortsatt er det her i Vadda-land hun bor, en av Arbeiderpartiets høyborger i Bergen (selv om FNB stakk av med hver fjerde stemme og ble størst ved fjorårets kommunevalg).

− Dette var et fint sted å vokse opp. Jeg var masse på banen både alene og med andre. Stort sett alle spilte fotball, den bandt ting sammen, sier Blindheim.

Før en skade satte en stopper for spillerkarrieren allerede i 18-årsalderen, hadde hun rukket å spille aldersbestemt landslagsfotball for Norge. Da hun måtte holde seg unna ballen selv, slang hun seg med faren som trener for lillesøsterens lag.

Så ballet det på seg, da. I løpet av kort tid var hun plutselig blitt trener for juniorguttene på hennes egen alder. Siden gikk turen til Gneist, hun ble sportslig leder i Olsvik, det dukket opp en mulighet til å være med Åsanes gutter 18-lag. Ifølge Blindheim selv skjedde mye tilfeldig.

Motgang, hva er det?

− Jeg hadde aldri en plan om at det var sånn det skulle bli. Men jeg er glad for at det er blitt som det er blitt. Det var nok i Åsane jeg begynte å jobbe på en systematisk måte og skjønte at det går an å ha dette som jobb.

I det minste må hun sies å ha grepet mulighetene som har oppstått. Seks kamper ut i serien topper nedrykkstippede Sotra tabellen med 16 poeng. I det hele tatt har ikke Blindheim hatt for vane å tape så mye i sin trenerkarriere. I fjor lyktes hun rett nok ikke med å lede Åsanes rekrutter til opprykk fra 4. divisjon, men de var et topplag som vant mye og generelt dominerte sine kamper.

− Jeg har ennå ikke vært i en situasjon der det butter skikkelig. Det kan bli interessant …

Inntil videre har karrieren i toppfotballen vært en solskinnsberettelse skreddersydd for små og store medier på jakt etter sine egne vinklinger om «virkelighetens Heimebane». Blindheim har tatt alt på strak arm, og avviser at hun har fått noen form for medierådgivning.

Ung spillergruppe

− Jeg har hatt litt flaks med hvordan jeg har fikset det. Etter hvert så lærer man seg også hva man bør si og hva man bør unngå. Og jeg er ikke så opptatt av å lese alt som blir skrevet om meg. Spesielt TV-klippene har jeg problemer med å se på!

Oppmerksomheten kommer fordi hun er kvinne, men går det an å argumentere for at det er like spesielt og like utfordrende at hun bare er 26 år?

− Selv mener jeg jo det. I tillegg er mine to nærmeste medarbeidere 24 og 21 år. Det gjør noe med tilnærmingen til spillerne. Jeg tror vi snakker annerledes til hverandre enn mange andre lag.

Sotra har en ung spillertropp der ingen er eldre enn Blindheim selv.

− Det kunne vært vanskelig hvis noen av spillerne var 33. Og det er nok ikke alle lag som hadde fikset å gjøre det på denne måten. Jeg er heldig med en gruppe som er så fin, sier Blindheim.

Ydmyk og grundig

Heldig. Flaks. Tilfeldigheter. Men noe i denne nylig påbegynte sagaen må da kunne tilskrives hovedpersonen selv? Hvilke egenskaper har hun som gjør at hun på så kort tid har kommet såpass langt?

For første gang kommer ikke svaret helt på autopilot, hun tenker seg litt om.

− Ydmykhet har jeg alltid sett på som viktig. Jeg tror ikke, og kommer aldri til å tro, at jeg er verdens beste trener. Så handler det om å vie nok tid og gå nok i dybden.

Det første hun gjorde da hun ble Sotra-trener, var å kjøpe et kamera for å filme det som skjer på trening og kamp.

− Vi bruker ganske mye video i løpet av en uke. Spillerne får klipp på en app, og så tar vi en del i plenum. Ved å ta ting både på treningsfeltet og på video, sikrer du at folk forstår. Vi har en spillergruppe som ønsker å bli bedre, og de får analyse så ofte de vil. Det er et fint virkemiddel.

Foretrekker herrene

En dag skal hun bli eliteserietrener, i hvert fall er det hva hun har sagt i et av sine mange intervjuer. Kanskje om noen år, neste gang Brann sparker treneren sin, er det dags for at Blindheim tar over på Stadion? Hun bare flirer. Fortsatt virker det som utopi.

− Jeg tror det ennå er langt igjen til at en eliteserieklubb skal ansette en kvinne som trener. Det er lett å si at det er artig og bra med en kvinnelig trener, men jeg tror ikke nødvendigvis det er så mange som hadde tort å ansette en selv. Men det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, og hvordan det ser ut om noen år.

For hennes del har det etter hvert falt mer naturlig å trene gutter og menn i stedet for jenter og kvinner.

− Jeg synes utvilsomt det er kjekkest å være på guttesiden. Men det er en vanskelig og farlig ting å skulle forklare hvorfor.

− Vil du likevel forsøke deg på en forklaring?

− Nei! Det er lurest å la være.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Renate Blindheim

Født: 17. mars 1994

Bosted: Hetlevikåsen

Yrke: Er utdannet lærer. Ansatt i halv stilling som trener for Sotra. I høst er hun som en av to kvinner valgt ut blant de 48 som får ta A-lisenskurs, Norges nest høyeste trenerutdanning.

Aktuell: Ble første kvinnelige hovedtrener for et herrelag i norsk fotball da hun overtok 2. divisjonslaget Sotra i juni. Har fått en glimrende start på sesongen.

Tidligere klubber: Vadmyra, Gneist, Olsvik og Åsane

Andre saker