(Bergensavisen)

Alle fikk sin helt egen stjerne avduket på Bergen Walk of Fame torsdag formiddag.

– Det er bare i Bergen man kan finne på noe sånt som dette, det er ekte bergensk sjarm. Alle andre som får navnet sitt på en stein ligger jo under steinen, sier en glisende Herman Friele til BA etter avdukingen.

Enkelte av dem som fikk stjerne på himmelspretten har imidlertid ligget under jorden en ganske god stund - nemlig grunnleggeren av Bergen, Olav Kyrre, og skillingsbollens far, Ferdinand Fagerlin Brun.

Men utenom dette var det yrende liv på Nøstet denne formiddagen.

Åtte stjerner

Det sto virkelig ikke på oppmøtet, for til stede var også Bergen Shantykor med familier. Sammen med dirigent Helge Riise skulle også de få stjerne.

Og listen stopper ikke der. Faktisk ble det avduket hele åtte stjerner torsdag formiddag til følgende bergensere:

  • Herman Friele
  • Cecilie Leganger
  • Peter Christian Frølich
  • Helge Nilsen
  • Anna Elisa Tryti
  • Bergen Shantykor
  • Olav Kyrre
  • Ferdinand Fagerlin Brun

Til stede for å avdekke stjernene og gi ut diplomer var selvfølgelig Erna-stjerna selv.

– Dere fortsetter å imponere, inspirere og forme byen vår, innledet Høyre-lederen stolt.

– Litt flaut

Solberg gjorde et poeng ut av at Olav Kyrre selvfølgelig fortjente en stjerne, i og med at han tross alt grunnla denne byen for i underkant av 1000 år siden.

Hun påpekte også at timingen var god for å gi mannen som brakte skillingsbollen til Bergen, Ferdinand Fagerlin Brun, litt heder etter at Kanelsnurren inntok byen.

Men oppbudet var nok ekstra stas for de som i levende live kunne ta imot diplom og stjerne.

– Det er uhøytidelig og en sånn stemning som vi liker i Bergen. Jeg er veldig takknemlig, sier Friele.

Også den tidligere stjernekeeperen Cecilie Leganger satt veldig pris på anerkjennelsen, men innrømmer at hun helst liker seg best i bakgrunnen.

– Det er veldig gøy og stas, men også litt flaut. Men dette er jo Bergen, så jeg må bare legge den flauheten til side!

– Starstruck!

Høyre-politiker Peter Christian Frølich fikk også en stjerne for arbeidet sitt med frivillighet og støtte til Ukraina via organisasjonen «Fritt Ukraina».

Han opplevde det hele som veldig rørende.

– Det er en anerkjennelse av arbeidet som alle frivillige i Fritt Ukraina gjør, og jeg vil også takke de andre organisasjonene i Bergen som bidrar, sier Frølich til BA.

Han retter også en takk mot alle donorene, fra Trond Mohn og Christian Rieber til helt vanlige mennesker som gir penger fra egen lomme.

– Hva tenker du om selskapet du er her med i dag da?

– Det er herlig. Det er ganske kult med Cecilie og, for hun var mitt store idol da jeg var liten. At jeg noen gang skulle ende opp med å få en stjerne i bakken med henne, det er helt episk.

– Og apropos stjernene, er jeg litt starstruck!

Korsang mens vi ventet

Arrangøren bak det hele er Roger Iversen. Flere, blant annet ordføreren, gjorde et poeng ut av at bergenspatrioten selv burde hatt en stjerne på Bergen Walk of Fame. Men det mener han ville vært korrupsjon.

– Jeg kan aldri ta imot en stein her selv, men om de vil gi meg en åndelig stein så er det akseptabelt, sier Iversen.

Han forteller at det totalt var rundt 250 personer til stede under avdukingen torsdag, og arrangøren er selvfølgelig strålende fornøyd. Det hakket imidlertid litt i starten, da alle de oppmøtte ble stående å vente på Bergens ordfører, Linn Kristin Engø (Ap).

Årsaken var at hun hadde fått beskjed om at talene startet klokken 1130, mens det allerede var fullt av folk klokken 11.

Under ventetiden sang Bergen Shantykor like gjerne to sanger for å underholde, og omsider var ordføreren på plass.

– Det var bare en misforståelse, forsikrer Iversen.